Naturvetenskap och teknik har barnen och vi pedagoger runt om oss i vår verksamhet och vardag hela tiden.
Hellden(2010) skriver att naturvetenskap har varit ett innehåll i förskolans verksamhet långt tillbaka. Genom att följa årstidsväxlingar utvecklar barn sin kunskap och tänkande om ömsesidiga beroendet mellan växter, djur och människor.
Ginner Mattson(1996) beskriver utifrån den tid då människan tillverkade sina egna verktyg och föremål, även kläder och boplatser. Genom problemlösningar utvecklades teknologin och den tekniska utvecklingen utmanades framåt.
På min förskola har vi naturen som projekt, där vi kan se hur barnen får undersöka och utforska olika fenomen i naturkunskap. T ex skogen, is och vatten i olika former, trädgårdslandet.
Vi använder oss av olika tekniska verktyg t ex digitalkamera, filmkamera och projektor som barnen får bekanta sig med vid vår dokumentation.
Jag kan även tydligt observera i leken där barnen får upplevelser av både naturvetenskap och teknik. T ex konstruktionslek, teknikhörna. Uteleken där barnen har tillgång till vatten, snickarvrå, sand, motorikbana. I barnens vardagsföreställningar finns alltid någon lärprocess. Jag anser att det är vi pedagoger som måste hitta nya begrepp och utveckla oss i att sätta ord på vad som sker när det gäller naturvetenskap och teknik. Lpfö-98, utveckla barnens förståelse för naturkunskap o samband i naturen, även förmåga att urskilja teknik i vardagen.
Bra att ni ser och är medvetna om naturvetenskapen och tekniken i förskolans verksamhet. Hur gör man göra alla i arbetslaget medvetna om detta, så att alla kan hjälpa barnen att sätta ord på det de upplever?
SvaraRaderaEftersom lpfö-98 revideras, mycket i ämnet naturvetenskap och teknik måste alla pedagoger i arbetslaget utmana sig i nya begrepp och ord kring ämnena o olika fenomen. Vi ser barnens utforskande och upplevelser ofta, det gäller att våga använda sig av nya begrepp och lyfta dessa i rätt sammanhang. Reflektera på varandras dokumentationer och utmana varandra att bara använda sig av nya ord o betydelser. Låta barnen återberätta vad de gjort och utmana dem i dessa nya begrepp.
SvaraRadera