VÄLKOMMEN till vår blogg! Vi är tre barnskötare från tre olika kommuner. Två av oss arbetar på förskola och en arbetar som dagbarnvårdare. Vi läser nu fjärde terminen på väg mot att bli förskollärare. I den här bloggen kommer vi att diskutera och reflektera kring ämnet naturvetenskap och teknik i förskolan.
fredag 29 april 2011
Brunjord
Podsolprofil

Podsoler förekommer framför allt i delar av norra halvklotets barrskogsområden med relativt hög nederbörd. De är vanliga i Skandinavien, nordvästra Ryssland, östra Kanada och nordöstra USA. Det förekommer även podsoler i delar av tropikerna där nederbörden är mycket hög; dessa podsoler är ofta mycket starkt utvecklade, med 1-2 m djupa blekjordshorisonter.
Jordprofil
oftast av:
O (eng. L) ytlager av organiskt material med synliga växtdelar
A1 urlakningsskikt, mörkfärgat av organiskt material
A2 (E) urlakningsskikt, blekjord
B anrikningsskikt
C opåverkat skikt
R underliggande berggrund
www.entek.chalmers.se/~anly/miljo/k4marken.pdf · PDF-fil
Beskrivning inför exkursion: Landhöjning
fredag 15 april 2011
Experiment - ytspänning
/Anneli
lördag 9 april 2011
Naturvetenskap och Teknik i förskolan
onsdag 6 april 2011
Genomförande av experiment


Barnen fick även använda sig av en speciell modell som de stoppade ner i en hink med vatten och medel. De upptäckte att det blev mönster i modellen. En spänning mellan väggarna och pekade på ytspänningen som drog ihop sig till en liten yta i mitten av modellen.
Förskolan skall sträva efter att varje barn -utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,-utveckla sin förståelse för naturvetenskap. (Lpfö-98/10)